Jonge kinderen
Contact en interactie staan aan de basis van de opvoedingsrelatie. Communicatie is meer dan taal alleen. Tussen ouder en kind worden verschillende communicatievormen gebruikt om duidelijk te maken wat ze bedoelen.
Een baby maakt al heel vroeg en onbewust contact met de ouder en dat is heel belangrijk voor de band die de ouder en het kind opbouwen.
Hoe ouder een kind wordt, hoe belangrijker taal wordt. Taal is heel belangrijk voor onze cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling.
Het gebruik van gebaren overbrugt de periode dat een kindje taal al wel begrijpt maar deze taal nog niet kan omzetten in woorden. De motorische ontwikkeling van een kindje gaat in stappen en het spreken vergt veel van de fijne motoriek. Deze wordt pas later ontwikkeld.
De grove motoriek wordt daarentegen eerder ontwikkeld. Gebaren doen een beroep op deze grove motoriek. Daarom lukt het kinderen om eerder te gebaren dan te spreken. Door middel van gebaren kunnen jonge kindjes dus al snel duidelijk maken wat ze willen. Huilen is niet meer de enige manier!
De periode tussen het moment dat een kind taal kan begrijpen en het moment dat hij taal kan produceren (veel later) kan met gebaren worden overbrugd.
Voor professionals in de kinderopvang en leidsters bij peuterspeelzalen die in contact komen met meertalige kinderen, is het aanbieden van gebaren een mooie toevoeging. Kinderen krijgen de taal aangeboden door middel van woorden en gebaren. Via twee kanalen leren zij dan de Nederlandse taal. Leidsters die gebaren gebruiken kunnen makkelijker de aandacht van het kind krijgen en de kinderen kunnen de aandacht makkelijker vasthouden.
De kinderen kunnen hun wensen en behoeftes beter uiten en daardoor kunnen frustraties worden verminderd.
Er zijn veel voordelen aan het gebruik van gebaren:
- Je kunt communiceren met een kind voordat de gesproken taal ontwikkeld is.
- Het stimuleert de taalontwikkeling en houdt de gesproken taal NIET tegen (gebarende kinderen beginnen eerder met praten en hebben een grotere woordenschat dan kinderen die geen gebruik maken van gebaren. Dit komt omdat het taalverwervingsproces vroeger in gang wordt gezet)
- Hersenverbindingen worden al vroeg gemaakt en dit heeft positieve gevolgen voor de ontwikkeling van cognitieve en taalkundige kennis.
- Een kindje kan zich door middel van gebaren uiten en zo weet je wat er in je kind omgaat. Je kunt hierop inspelen en weet wat het wil en denkt.
- Minder frustratie op het gebied van communicatie. Huilen is niet meer de enige mogelijkheid om zijn onvrede te uiten. Blijdschap kan ook worden gedeeld.
- Wederzijdse interactie en een klein gesprekje is mogelijk.
- De band met het kind wordt duidelijk versterkt. Je kijkt op een andere manier naar het kind en leert sneller zijn (soms kleine) signalen te herkennen.
- Je neemt meer rust en meer tijd om te kijken wat een kind doet of wil laten zien. Vaak vullen wij iets in voor de ander, maar blijkt dat hij iets anders wil vertellen.
- De emotionele ontwikkeling en het gevoel van eigenwaarde wordt versterkt. Het kind kan zich uiten en kan zijn emoties met je delen.
- Het is LEUK, MOOI en BIJZONDER om met een kind op deze manier te communiceren.
Ouderen
Elke dag word je ouder. Op oudere leeftijd kun je gesprekken wellicht niet goed meer volgen. Je merkt dat je slechthorend wordt. Ook kan het zijn dat het niet meer goed lukt om je gedachtes en wensen goed over te brengen. Je krijgt beperkingen waar je mee om moet leren gaan. Misschien is er sprake van een bepaalde ziekte die de spraakorganen belemmert, bv Parkinson, dementie of NAH. Welke ondersteuning is gewenst om de eigen regie te houden?
Wellicht kun je denken aan gebaren. Hoe fijn is het dat je middels gebaren kan blijven communiceren wanneer het met gesproken taal moeilijk gaat. Gebaren kunnen ook nu helpen om de communicatie te vergemakkelijken.
Er zijn veel voordelen aan het gebruik van gebaren:
- Je kunt communiceren en je wensen en gedachtes uiten.
- Het stimuleert de taalontwikkeling
- Hersenverbindingen worden continu gestimuleerd
- Een persoon kan zich door middel van gebaren uiten en zo weet je wat er in de ander omgaat. Je kunt hierop inspelen en weet wat hij/zij wil en denkt.
- Minder frustratie op het gebied van communicatie. Blijdschap kan ook worden gedeeld.
- Wederzijdse interactie en een klein gesprekje is mogelijk.
- De band met de ander wordt intensiever. Je kijkt op een andere manier naar de ander en leert sneller zijn (soms kleine) signalen te herkennen.
- Je neemt meer rust en meer tijd om te kijken wat de gesprekspartner doet of wil laten zien. Vaak vullen wij iets in voor de ander, maar blijkt dat hij iets anders wil vertellen.
- De emotionele ontwikkeling en het gevoel van eigenwaarde wordt versterkt. De persoon kan zich uiten en kan zijn emoties met je delen.
- Het is LEUK, MOOI en BIJZONDER om samen op deze manier te communiceren.